8-ми Международен леярски форум 2014


        

            В края на месец септември имах възможност в качеството ми на представител на Съюза на леярите към ББКМ да посетя Международния леярски форум (IFF) във Венеция. Форумът се провежда на всеки две години. Организира се съвместно от CAEF (Европейска леярска асоциация) и CEMAFON (Европейска асоциация на доставчиците на леярни) и се счита за едно от най-първостепенните събития за индустрията и представлява своеобразна «среща на върха».

IFF

           Международният леярски форум има за основна цел да информира участниците за съществените пазарни и бизнес тенденции, както и да даде възможност за интензивна комуникация, срещи и обсъждане. Насочен е към най-високото ръководно ниво  на фирмите от леярския бизнес, фирмите-доставчици и браншовите организации.  Цели да спомогне за увеличаване на пазарните възможности на продуктите на леярните в конкуренция с други процеси и продукти в глобална пазарна среда. Информацията, представена на форума е насочена на макро-ниво, като акцентира върху глобалните и стратегическите фактори и тенденции, оказващи влияние на пазара. Настоящото издание беше осмо по ред. На тазгодишното издание присъстваха 250 представители на фирми и организации от  26 държави от 4 континента, които произвеждат над 90% от световния обем на отливки. В рамките на програмата на форума тази година бяха изнесени 18 тематични доклада. Като цял, прогнозите, направени по време на събитието се сбъдват в голяма степен.

20140927_094211

           И тази година,  във времена на несигурност и неясно политическо бъдеще, участниците отново се опитаха да маркират най-главните насоки за развитие и рискове пред леярските фирми в Европа.

          Като главни предизвикателства, пред които са изправени европейските производители бяха посочени:

 1. Неблагоприятна геополитическа обстановка, с наличие на повече от 50 локални конфликта, в това число Сирия, Ирак и Украйна. В частност, за Европа особено негативно влияние оказва ситуацията с отношенията между Русия и Украйна и свързаните с това икономически санкции и риск за сигурността на енергийните доставки. Беше изтъкната сериозна загриженост във връзка с потенциално възможна ескалация на конфликта.
 2. Високо ниво на безработицата в Европа, особено сред младите.
 3. Силно евро, което е пречка за износа.
 4. Незадоволителен ръст на БВП.
 5. Девалвация в страните от BRIC, което представлява заплаха за инвестициите.
 6. Икономическо разминаване между отделните страни-членки.
 7. Финансово и конкурентно несъответствие.
 8. Продължаващ и задълбочаващ се процес на миграция към т.нар. „low cost” страни. Съответно, този процес, извършван основно от високо развити в технологично отношение страни(главно от Западна Европа) е съпътстван и от трансфер на ноу-хау и технологии. Това от своя страна стеснява различията в технологично отношение между т.нар. „low-cost” страни и високоразвитите индустриални държави. Резултатът е силно конкурентна среда.
 9. Високи цени на енергията(почти двойно спрямо Китай и САЩ). В частност, за Италия, страната-домакин, беше посочено, че тези нива са дори по-високи.
 10. Несигурност за бъдещето и невъзможност за точно дългосрочно планиране. Компаниите са загрижени за продажбите си и са основно заети да «пълнят списъците с поръчки» с хоризонт често не повече 2-3 месеца, като същевременно губят фокус върху стратегическото си развитие.
 11. Задържане и забавяне на инвестиционни проекти, поради неясно бъдеще на пазарите.
 12. Затруднен достъп до кредитиране и висока цена на кредитния ресурс.
 13. Чувствителен пазар спрямо цените.
 14. Проблем с привличането и задържането на кадри. Това беше посочено като една от водещите заплахи от болшинството говорители по време на техните презентации , а в последствие потвърдено и в частни разговори. Тенденцията е повсеместна, като се обяснява с нежеланието на младите хора да работят в леярните(непривлекателна среда спрямо други сектори).

Насоките  за бъдещо успешно развитие на леярните в силно конкурентната среда, които бяха посочени от говорителите, са:

 1. Инвестиции в съвременни високопроизводителни технологии(автоматизация, роботизация). 
 2. Акцент върху R&D дейности и разработване на иновативни процеси и продукти. Инвестиции в тази връзка.
 3. Стъпване на глобалния пазар(за автомобилния сектор).
 4. Широко използване на симулационен софтуер за оптимизация.
 5. Подобряване на екологията и намаляване на загубите на ресурси

Подробен докладпрограма на докладите и допълнителна информация за участниците, можете да намерите тук.

На Вашето внимание представям анкета, която цели да отговори на въпроса до колко са валидни за леярните в България горните изводи и акценти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s