Как се образуват дефекти, свързани с проникване на метал във формата, и как да ги предотвратим


Всеки леяр, който лее в пясъчни форми, рано или късно се сблъсква с този проблем-появата на дефект, известен като „пригар“.

04

 

Най-общо казано, той се проявява под формата на специфичен слой с груба и грапава повърхност на отливките, дължаща се на физически и химически взаимодействия при проникването на метала във формата. Често пъти, за да се отстрани пригара и отливката да се приведе в добър вид се налага трудоемка поправка и шмиргелене. В някои случаи, пълното отстраняване на пригара се оказва невъзможно.

По-долу съм си позволил да преведа статия по темата, написана от специалисти отASK Chemicals, публикувана в сайта Foundry Management  and Technology, която считам за полезна.

ПовърхностиФигура 1 (Снимка: ASK Chemicals)

 

Въпрос:  Какво е научното обяснение за дефектите, свързани с проникване на метал между пясъчните зърна (пригар)? Независимо, че сме чували и чели редица обяснения, информацията винаги изглежда твърде опростена. Бихме искали да знаем механиката на проникването на метала между пясъчните зърна, как се случва и как да да се предпазим от появата на пригар.

Отговор:  Дефектът пригар е един от най-често срещаните дефекти при отливките. Фактът, че пригарът е толкова обичаен за леярското производство може би обяснява „опростяването“ на отговорите, които сте срещали до сега. Вероятно, до сега ви е казвано, че кухините между пясъчните зърна във формата са причина за появата на пригар. Това действително е истина, но в същото време, изглежда, не всички разбират защо тези кухини се образуват и как да се предпазим от това.

Добре позната стъпка за предотвратяване на пригара е употребата на покрития (фигура 1), въпреки, че несъмнено вие сте чували това вече. И все пак, какво прави доброто противопригарно покритие?

Реологията – един модерен термин от областта на R&D- обяснява какво разделя и отличава покритията. Накратко, реологията описва измерването/определянето на течливостта на течните и твърдите материи.

Какво е течливост? Този термин е повлиян от деформациите на течните и твърдите компоненти. Деформацията на материята е съществена реакция на въздействието на определена сила. Сега всичко е ясно, нали?

Очевидно, това е шега.

Както и да е, просто знайте това – ефектът от лоша реология на покритието ще включва: недостатъчна дебелина на слоя, капки, стичания, удължено време за обработка, нехомогенност и проблеми с марките на сърцата. В заключение, много важно е да се доверите на доставчик с надеждни изследователски и развойни ресурси и доказани технически услуги. По този начин вие ще имате сигурността да знаете, че получавате покрития с идеалните реологични характеристики спрямо вашите изисквания.

Сега, нека се обърнем към науката зад дефекта пригар. За тази цел, ще се обърна към публикация на нашия изследователски екип (б.а. екип на ASK Chemicals).

Пригар: Модел на дефекта и причини— Фундаменталните причини за действителното (механично и физично) проникване на метал са металостатичното налягане, динамичното налягане по време на леене и кристализационното налягане по време на втвърдяване.

По този начин, пригарът може да се появи като функция на следните въздействащи фактори:
•  Размерите на зърната на формовъчния материал са твъде големи и разпределението на размерите на зърната е твърде широко;
•  Съдържанието на свързващото вещество е твърде ниско.

Съдържанието на материалите, които образуват блестящ въглерод е твърде ниско;
•  Неблагоприятен химичен състав на материала на отливката в комбинация с температура на леене и металостатично налягане, които са твърде високи.
•  Неподходящо и неравномерно уплътняване на формите и сърцата;
•  Неподходяща леякова система и в резултат прегряване на елементите на формата и сърцата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s