Matchplate и DISAMATIC – половин век господство


Безкасовата формовка с вертикално и хоризонтално делене – лидер при пясъчно-бентонитните смеси.

Тенденциите в последните години показват, че повечето леярни, осъществяващи инвестиции във високопроизводителни машини и линии за изработка на пясъчни форми, най-често спират на такива, базирани на принципите на безкасовата формовка с вертикална или хоризонтална делителна линия. Нерядко, те заместват съществуващи инсталации за изработка на форми чрез стръскване и последващо пресоване – технология, създадена малко след края на Първата световна война, но използвана все още широко, в това число и в леярни в България.

За това, до колко е разпространена безкасовата формовка в наши дни говорят най-ясно цифрите.

На практика, днес в леярните по света има инсталирани повече от 2000 линии за безкасова изработка на форми, като по-голямата част (около 1600) са с вертикална делителна линия.

Малко история

В САЩ технологията на безкасова изработка на пясъчни форми набира популярност още в началото на 20 век и днес е широко използвана. В Европа разпространението започва най-вече след създаването на технологията за изработка на форми с вертикална делителна линия в началото на 60-те години на миналия век.

Днес най-популярната технология за изработката на форми с хоризонтална делителна линия е Matchplate, а за тези с вертикална делителна линия – DISAMATIC.

Тези два метода се появяват почти едновременно преди половин век.

Matchplate – началото

Hunter Foundry Machinery Corporation, компанията, която предизвика революция с технологията Matchplate, празнува тази година неговата 50 годишнина. Фирмата от района на Чикаго, първоначално наричаща се Hunter Automated Machinery Corporation, е била изградена на базата на първия дизайн на автоматични пресови формовъчни машини, използващи гравитационно запълване.

Уилям „Ал“ Хънтър замисля процеса и построява първата машина през 1963, а на следващата година основава фирмата.

automated-matchplate-molding-machine (1)            Снимка:Foundry Management &Technology

Първата машина, наречена HMP-10, била построена от Хънтър в собствения му гараж. „Отне ми три месеца да я проектирам и три месеца да я построя“, спомня си по-късно Бил Хънтър. След като машината била построена, Ал се преместил в наето помещение, където леяри от целия Среден запад на САЩ идвали да гледат демонстрации на машината, изработваща форми. Близо 150 перспективни клиенти дошли да видят НМР-10 в действие.

Първата машина била купена от фирмата Moline Malleable Iron, от град Сейнт Чарлз, Илинойс, където била монтирана и започнала да прави форми за три дни.

Концепцията на Хънтър ускорила трудоемкия процес на изработка на пясъчни форми, намалявайки разходите и позволявайки на леярните да увеличат производителността си. Един формовчик бил в състояние да произведе за час толкова форми, колкото повечето негови колеги правели за цял ден на стръскващо-пресоващите машини.

На базата на силния успех Хънтър създал компанията Hunter Automated Machinery Corp., и продължил да предлага иновативни машинни дизайни, като например автоматично оборудване за обработка на формите и устройства за залагане на сърца.

 DISAMATIC – началото

През 1957 Ван Ааге Йеперсен, професор в Датския технически университет заявява патент за устройство, изработващо безкасови форми от пясъчни смеси с вертикална делителна линия, за леене на метални детайли.Три години по-късно, през 1960 г. датската компания Dansk Industri Syndikat A/S (DISA) придобива патента и започва работа по неговото внедряване.

През 1962, прототип в мащаб 1:2 на машина за изработка на безкасови форми с вертикална делителна линия, известен под името DISAMATIC, е бил готов за представяне. Това става за първи път по време на Международния леярски търговски панаир (GIFA) през 1962, на който DISA представят на своя щанд умаления модел. В резултат, през 1964 г. първата автоматична линия DISAMATIC e продадена на United Danish Iron Foundries.

disamatic                   Снимка:DISA

 

Днес DISA продължава да произвежда машини както с вертикална, така и с хоризонтална делителна линия.

Използвани са материали от:

Foundry Management &Technology

Wikipedia, the free encyclopedia

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s