3D принтирането – нови хоризонти в леярството или край на една индустрия?


Донякъде е трудно човек да повярва, че през тази година се навършват цели 30 години от деня, в който Чарлз Хъл от 3D Systems Corp. създаде първият работещ 3D принтер.

Дълго време на 3D принтерите се гледаше като на високотехнологична екзотика, цените им бяха астрономически и те намираха приложение основно в сферата на архитектурата, промишления дизайн и създаването на прототипи. С малки изключения, използваните материали бяха различни видове полимери.

8215690357_3eef1db8a6_o

Какво обаче се случва днес?

С развитието на технологията през 21 век цените на тези съоръжения стават все по-достъпни. Приложението им излезе от рамкките на лабораториите и дизайнерските ателиета и навлезе в почти всички индустрии. В палитрата на използваните материали освен пластмаси се включиха редица нови такива. Днес триизмерни обекти се изработват от пясък, метал, билогично мастило и даже…шоколад.

Появиха се високо производителни принтери, които се използват директно за производство на детайли.

3D_printer_slm_prototype_01  SONY DSC

Сякаш  изведнъж времето се забърза  и технологията в последните години започна да се развива с неподозирани темпове.

В редица машини днес вече се вграждат компоненти и детайли, изработени от метал посредством триизмерен печат. Такива детайли навлязоха дори в сектори, като самолетостроене и космонавтика. През август 2013 година NASA демонстрира ракетен двигател, частично изработен от принтирани елементи. Само четири месеца по-късно, през декември 2013 година, британски изстребители Торнадо с вградени на борда метални детайли, произведени чрез 3D печат, проведоха успешни полети.

2146607047_f42f8207fe_o

И както можеше да се очаква, подобно на редица свои конкуренти  и 3D Systems, фирмата-доайен , създала и развила технологията на триизмерния печат, обяви навлизането си на пазара на 3D принтерите за метал.

На провеждащото се през септември в Чикаго най-голямо американско изложение за производствени технологии фирмата представя първия си индустриален принтер за директен печат на метал – ProX 200 Direct Metal Printer.

Как обаче ще повлияе всичко това на леярската индустрия?

Дали ще даде нов тласък на развитие, премахвайки редица ограничения?Дали ще позволи производство на по-сложни изделия, с по-къси срокове и по-висока рентабилност?

Накратко, дали можем да очакваме, че директното производство на метални обекти чрез 3D печат ще заеме своето място в индустрията, редом с останалите традиционни отрасли, или напротив – ще обрече на забвение един от най-древните производствени методи, използван от човечеството повече от 6000 години?

Трудно е да се даде категоричен отговор на този въпрос…

Все пак, не може да не се замислим къде са днес парните двигатели, телеграфът и касетите с магнитни ленти?

5 коментара за “3D принтирането – нови хоризонти в леярството или край на една индустрия?

 1. Николай Загорчев

  Детайлите от цветни метали би следвало да са сред първите, които ще мигрирарат от металолеене към тримерен печат. Тук щях да добавя и детайлите със сравнително малки размери, но всичко е въпрос на мащаб. След като в Китай вече печатат и еднофамилни къщи , е ясно, че размерът за тази технология вече е без значение.

  Що се касае до детайлите от стомана и чугун, тук си спомням за бурното развитие на праховата металургия (синтерованите детайли) преди 30-тина години. Въпреки прогнозите тогава, класическото металолеене преживя този технологичен скок.

  А иначе, прототипирането и изработката на моделна екипировка, в т.ч. и серийната изработка на сърца, лека полека започнаха да преминват към новата 3D технология:

  Additive Manufacturing: 3D Printing in Sand

  Харесвам

  1. foundrybg Автор

   Склонен съм да приема тази аналогия. Аз самият считам, че възможностите са далеч повече от заплахите, поне на този етап. В крайна сметка, мисля, че себестойността е определяща за жизнеспособността и популяризирането на всяка технология.

   Харесвам

 2. Ростислав Славов

  Радвам се, че интереса към технологията се разпространява, най-вече в индустрията и машиностроенето в България, където е и моят интерес. Ето една статия, която вярвам ще ви е интересна. Писана е преди около 8-9 месеца за внедряването именно на 3Д принтиране в леярството в съседна Румъния!. http://appli3d.com/gas-industry-printing/

  Харесвам

 3. Боряна Абаджиева

  Световните медии определят 3D принтирането, като една от петте водещи тенденции, които ще променят технологиите и света през 2014 г. Една от положителните посоки е, че 3D печата отваря врата за креативност и иновации, дори в индустрии като машиностроенето и свързаните индустриални пазари.
  През последната година много икономически списания и анализаторски компании определят сегментът на 3D принтерите като един от най-силно растящите както в настоящето, така и за в бъдеще. Този ръст е свързан и със сериозна маркетингова активност. Смята се, че тези технологии вече напускат своето нишово присътвие.
  Възможността да се произвежда-малки партиди от разнообразен вид продукти,като всеки продукт е съобразен с това да задоволява максимално изискванията и потребностите на индивидуалния потребител или група потребители е една ниша, която 3D принтирането на би заела и би могла успешно да развива.
  Новите материали с които се принтира са далеч по-леки, по-силни и по-трайни от конвенционалните.Технологиите за 3D печат променят процесите на проектиране и създаване на прототипи в производство за много индустриални пазари. Предприятията чрез 3D принтирането ще имат възможност за експериментират и да подобряват традиционния дизайн на продукти. Налагането и маркетиране на един нов продукт ще става далеч по бързо и лесно, интерактивно и ефектно. Ще се създава възможности за по-бързо пускане на пазара на нови продукти или подобрения в продукти и на нови пазари.
  Но, определено 3D принтирането може да бъде добавена стойност за всяка една индустрия, която определено ще даде тласък в развитието на иновации, изследване и налагане на нови продукти, експериментиране с материали, габарити и технологии.
  Вече в голяма част от маркетинговите и рекламни стратегии на компаниите на потребителски стоки се появява инструмент за налагане на нов или подобрен продукт на пазара.Този инструмент прави кампаниите по-видими в реалността, отколкото всякакви други рекламни материали, каталози, снимки и т.н.В случая силата на рекламата идва от възможността й да доставя уникално и физически осезаемо преживяване.
  Реално крайния потребител ще вижда точно това , което ще купи като новосъздадено изделие и то ще бъде( ако сегмента го изисква) персонализирано.
  Докато интересът към технологията е голям, търсенето на подобни детайли( отливки) все още е малко и пазара пристъпва предпазливо в използването им, може би ще са нужни няколко години за да се разрасне като пазар и най-вече компаниите да имат време и възможност да изпробват и наложат използването на подобни продукти вместо реални отливки( в случая) и евентуално да се усети чувствителното изместване на традиционни детайли.
  Колкото до леярството, тази технология несъмнено поставя инженерната и развойна дейност на съвсем друго ниво и би могла да придобие по-широк интерес, но основно за направата на инструменти, прототипи на нови изделия, единични и малобройни групи специфични отливки, но за масово серийно индустриално производство може би все още момента е далеч.
  Но случи ли се това ще постави пазарите на съвсем друго ниво. Смята се ,че дори географски е възможно да променят пазарите, защото крайния потребител на детайли ще може да си изпринти детайл или машинна част, които са им необходими, реално там където се намира в момента, стига да разполагаш с такава технология и материали.Няма да се налага да се чакат дълго доставки и да се прави сложна логистика и да се оскъпява от транспортни разходи и т.н.
  Което предполага леярската индустрия определено да се промени в посока на по-висока технологична модернизация, по–бързи процеси,по-голяма гъвкавост и най-вече развитие на уменията и възможност за използване на 3D технологиите в леярните за направата на модели, на сърца, на инструменти, както и за активна развойна дейност.
  Определено ще има нужда от подготвени кадри в посока приложение на тази технология и активното използване въобще на IT технологии, насочени конкретно в нашия бранш.
  Но, дали образованието у нас е в състояние да удовлетвори тези очакващи се промени на индустриалните пазара, предлагайки квалифицирани и мотивирани инженерни кадри с умения в IT технологиите?

  Liked by 1 person

 4. Георги Павлов

  Моето скромно мнение е, че все още сме далеч от мигрирането на едни метали или други материали от традиционното леене/изработка към 3D принтирането. В твърде далечното бъдеще е бих казал. Леярството не е единствената индустрия, която би била засегната. На практика, всяко едно човече или фирми занимаващи се с производство или обработка (механична, повърхностна, термична и прочие) на продукти от метал, пластмаса, полимери и т.н., биха били на ръба на оцеляването. Защото, какво е това което ни дава 3D принтирането в крайна сметка – напълно готово изделие! Край! И което е най-лошото, всеки би могъл да си го направи сам в къщи. Това е революция или бих казал еволюция, която човешкото общество, не е в състояние да си позволи, все още. Да се надяваме!

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s